در پی اجرای طرح‌های جدید ساماندهی اتباع غیرمجاز، حدود ۲۰۰ هزار نفر از این افراد خود را به پلیس معرفی کرده و خواستار ترک ایران شدند. این اقدام در شرایطی صورت می‌گیرد که مقام‌های امنیتی و انتظامی کشور برنامه‌هایی را برای اخراج ۲ میلیون تبعه غیرمجاز تا پایان سال جاری در دستور کار دارند.
نادر یاراحمدی رئیس مرکز امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور امروز اعلام کرد که اتباع غیرمجاز راهی ندارند، مگر اینکه به کشور خود بازگردند و صاحب هویت اصلی در کشور خود بشوند تا ما بتوانیم (باتبعه‌ای که قصد ورود به ایران دارد) مانند یک عنصر عادی در رابطه با آن شخص تصمیم بگیریم.«تاکنون بالغ بر ۲۰۰ هزار نفر از اتباع غیرمجاز خود را به پلیس معرفی کرده‌اند تا از کشور خارج شوند» این سخنان سردار احمدرضا رادان فرمانده انتظامی کشور است.همچنین رادان در خصوص طرح‌ طرد اتباع غیرمجاز گفته است که تا پایان سال ۲ میلیون نفر اتباع غیرمجاز قطعا از ایران خارج خواهند شد.چالش‌های حضور اتباع غیرمجازدر پی افزایش حضور اتباع غیرمجاز در کشور، مشکلاتی از جمله اشتغال غیرقانونی و مسائل اجتماعی به‌وجود آمده است. برخی مسئولان، از جمله محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران، بارها تاکید کرده‌اند که یکی از اولویت‌های وزارت کشور ساماندهی اتباع بیگانه است. استاندار تهران اخیراً در این‌باره اظهار داشت: پذیرای مهاجران بوده‌ایم، اما اتباع غیرمجاز دغدغه‌ای جدی برای کشور محسوب می‌شوند.با این وجود احمد راستینه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به حضور برخی اتباع غیرمجاز گفت: ایران سال‌های متمادی از باب مهمان‌دوستی میزبان اتباع بسیاری بوده، اما هیچگاه سازمان ملل به وظایف قانونی خود در خصوص حمایت از ایران در بحث اتباع عمل‌نکرده است؛ در واقع وظایفشان را در خصوص حمایت از کشورهای مهاجرپذیر انجام نداده‌اند.
نظارت و اجرای طرح‌های قضائی و امنیتیطرح اخراج اتباع غیرمجاز به طور جدی در حال اجرا است و این موضوع در جلسات متعدد با حضور مسئولان، به‌ویژه در وزارت کشور و پلیس، مورد بحث قرار گرفته است. چندی پیش مهدی شکوری، مدیرکل امور بیمه‌شدگان سازمان تأمین اجتماعی نیز در این زمینه گفت: کارفرمایانی که اتباع خارجی فاقد پروانه کار را به‌کار گیرند اگر مراتب را به وزارت کار و امور اجتماعی اعلام نکنند، مجازات‌هایی برای آن‌ها در نظر گرفته شده است.سخنگوی قوه قضائیه نیز پیش از این درخصوص برخورد با اتباع غیرمجاز اعلام آمادگی کرده و گفته بود: ما آمادگی کامل داریم هر آنچه وزارت کشور و سازمان ملی مهاجرت به‌عنوان متولیان اصلی ساماندهی اتباع در نظر دارند را اجرا کنیم. اقدامات و عزم دولت چهاردهم برای ساماندهی و اخراج اتباع غیرمجاز از کشور، گام مهمی در جهت مقابله با مشکلات ناشی از حضور این افراد در ایران به شمار می‌رود؛ با اجرای طرح‌های امنیتی و قضائی، پیش‌بینی می‌شود که در آینده‌ای نزدیک، شاهد کاهش قابل توجه جمعیت اتباع غیرمجاز در کشور خواهیم بود.
چالش‌های مرتبط با حضور این افراد، از جمله اشتغال غیرقانونی و مشکلات اجتماعی، همچنان وجود دارد و نیازمند پیگیری‌های مستمر است اما با توجه به تأکید مسئولان بر ضرورت ساماندهی اتباع غیرمجاز و آمادگی قوه قضائیه و دستگاه‌های اجرائی برای همراهی با این طرح‌ها به نظر می‌رسد که در صورت استمرار این روند کشور می‌تواند به تدریج مشکلات ناشی از حضور اتباع غیرمجاز را حل کند.از سوی دیگر، انتقادهای مطرح شده از سوی مسئولان در خصوص عدم حمایت کافی سازمان ملل از جمهوری اسلامی ایران که سال‌ها میزبان اتباع بوده‌اند هم نکته‌ای است که باید در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گیرد؛ در نهایت، با ادامه طرح‌های موجود و همکاری‌های بین‌بخشی، امید می‌رود که وضعیت اتباع بیگانه در ایران به ساماندهی مطلوبی دست یابد.