طبق آمارهای بانک جهانی و بانک مرکزی، شرایط اقتصادی که پزشکیان دولت را تحویل میگیرد، بهمراتب بهتر از شرایطی است که شهید رئیسی دولت را از روحانی تحویل گرفت.
در این گزارش بررسی خواهیم کرد که شهید رئیسی و پزشکیان هرکدام دولت را در چه شرایط اقتصادی تحویل گرفتهاند. در همین راستا، شاخصهای مهم اقتصادی همچون نرخ تورم، نرخ بیکاری، میزان رشد اقتصادی، میزان صادرات نفتی و غیرنفتی و نرخ ارز بررسی میگردد.
۱٫نرخ تورم
نرخ تورم از مهمترین شاخصهای اقتصادیِ مؤثر در زندگی روزمره مردم است. بر اساس گزارش بانک مرکزی، نرخ ماهانه تورم در کالاها و خدمات مصرفی، زمان آغاز به کار دولت رئیسی در شهریور ماه ۱۴۰۰، به میزان ۵۹٫۳ درصد بود. این نرخ بعد از گذشت یک سال، در شهریور ۱۴۰۱ به عدد ۳۹٫۶ درصد کاهش یافت.
بر اساس نمودار زیر که طبق دادههای بانک مرکزی تهیه شده است، تورم نقطهبهنقطه و تورم سالانه در شهریور ماه ۱۴۰۰ به ترتیب ۴۶٫۳ و ۴۳٫۹ درصد بود. این اعداد در ماه پایانی دولت رئیسی به ترتیب به ۳۷ و ۳۱ درصد کاهش یافت.
۲٫میزان نقدینگی
از دیگر شاخصهای مهم اقتصاد، میزان نقدینگی است. این شاخص، از عوامل اصلی کاهش ارزش پول ملی به شمار میرود. طبق نمودار بانک مرکزی، میزان رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۰، عدد ۳۹ درصد بود که در سال ۱۴۰۲ به ۲۴٫۳ درصد کاهش یافت. در اینجا باید توجه داشت که در سال ۱۴۰۲ میزان نقدینگی هنوز هم در حال رشد بود. اما دولت رئیسی توانسته بود سرعت رشد آن را در کمتر از دو سال، ۱۵ درصد کاهش دهد. از این رو، بازهم ارزش پول ملی کاهش و نرخ ارز افزایش داشت. اما از شدت آن کاسته شد و شاخصهای اقتصادی در روند اصلاح قرار داشت.
۳٫تولید ناخالص ملی(GDP)
مهمترین شاخص اقتصادی در سطح جهانی که قدرت اقتصادی کشورها را مشخص میکند، میزان تولید ناخالص ملی است. بر اساس گزارش بانک جهانی، میزان GDP ایران در دولت روحانی به کمترین عدد در ۱۰ سال اخیر رسیده بود. GDP ایران در سال ۹۸-۹۹ به عدد ۲۳۹٫۷۴ میلیارد دلار رسیده بود. تولید ناخالص ملی در بازه ۱۴۰۱-۱۴۰۲ به عدد ۴۱۳٫۳۹ میلیارد دلار افزایش یافت.
۴٫نرخ رشد اقتصادی
دولت روحانی نرخ رشد اقتصادی ایران را در سال ۲۰۱۹ به منفی ۳٫۱ درصد رساند و دولت را با رشد ۳٫۳ درصد تحویل داد. در دولت شهید رئیسی، نرخ رشد اقتصادی ایران تا ۵ درصد افزایش یافت.
۵٫نرخ بیکاری
اگر گفته شود که اشتغال، دغدغه اصلی جوانان بهویژه دانشجویان است، بیراه نگفتهایم. بر اساس نمودار زیر، متوسط نرخ بیکاری در دولت روحانی ۱۱٫۰۱ درصد بود که تغییر چندانی نسبت به دولت احمدینژاد نداشت. اما در دولت کوتاه رئیسی، نرخ بیکاری به عدد ۸٫۸ درصد کاهش یافت. همچنین بدترین نرخ بیکاری مربوط به دولت خاتمی با عدد ۱۲٫۸ درصد است.
۶٫صادرات نفت
از آنجایی که نفت همواره یکی از پایههای اصلی اقتصاد ایران بوده است، میزان صادرات نفت تاثیر بزرگ و مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد. بر اساس گزارش رویترز، صادرات نفت ایران در دولت روحانی به کمتر از ۲۰۰ هزار بشکه رسیده بود. رویترز میگوید که در سال ۱۴۰۰، صادرات نفت ایران افزایش یافت و به بیش از یک میلیون بشکه رسید که به گفته تحلیلگران آمریکایی، این دستاورد، نتیجه توانایی ایران در دور زدن تحریمها بود. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است هیچ تحریمی را لغو نکرده و به افزایش فشارها ادامه میدهد. اما با این حال ایران توانست فروش نفت خود را افزایش دهد. رویترز در گزارشی که چندی پیش منتشر شد، نوشته است که صادرات نفت ایران به حدود ۳ میلیون بشکه در روز رسیده است.
۷٫صادرات غیرنفتی
صادرات غیرنفتی در توسعه اقتصاد پایدار و غیروابسطه به تنشهای نفتی، نقش اصلی دارد. به گزارش گمرک ایران، صادرات غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۳۹۹، افزایش ۴۰ درصدی داشته است. بهعلاوه، تجارت(صادرات و واردات) غیرنفتی در سال ۹۹ تنها ۷۴ میلیارد بود که با افزایش ۵۷ درصدی در سال ۱۴۰۲، به ۱۱۶ میلیارد دلار رسید.
بر اساس آمارهای مذکور، شرایط اقتصادیای که پزشکیان دولت را تحویل میگیرد، بهمراتب بهتر از شرایطی است که شهید رئیسی دولت را از روحانی تحویل گرفت. روند شاخصها مثبت است، قفل تجارت خارجی شکسته شده و فروش نفت در وضعیت خوبی قرار دارد.
- منبع خبر : تابناک
Monday, 16 September , 2024